Empiriaan perustuva kokemus hyvästä ER-mallinnustyökalusta Windows -ympäristöön (Dia)

Nyt kun olen tekemässä paluuta yliopistoon aloittaessani tietokanta-kurssin tiistain 7.1.2019 Turun Yliopistossa, ajankohtaista on kurssikirjan kirjastosta hankkimisen lisäksi näin sunnuntai-iltana kerrata tietojärjestelmän mallintamiskurssilla haltuunottamani ER-mallinnuskaavio-tekniikka.

Käytän yliopistolla tutoriaaleissa ja demoissa Lubuntu-kannettavaani, mutta Windows-ympäristössä ihan hyödylliseksi kokemani ja selkeä mallinnus-ohjelmisto on Dia, jonka saa ilmaiseksi ladattua netistä.

Suomennetussa versiossa ER-mallin entiteetti -sana on suomennettu oliona, vaikka olio viittaakin suoraan englannin kielen object-sanasta tietokoneohjelmoinnista tuttuun Data Type Instance, tietotyypin ilmentymään, ja siitä luotuun olioon, johon on tietokoneen muistipaikkaan tallennettu viittaus. Joku propellipää tämän lukiessaan tästä artikkelista osaa etsiä hakukoneella tarkemman määritelmän erotukselle Lontoon kielellä ”What’s the difference between entity and object?” -hakutermillä.

En ole perehtynyt sen enempää siihen, kuinka yleisessä käytössä 1976-vuonna Chenin mallinnuksen mukaan, kun ER-malli on otettu käyttöön, enää vuonna 2020 törmää entiteetti-suomennokseen, uusimmassa Dia-ohjelmiston suomi-versiossa entiteetti tosiaan on käännetty olioksi.

Yritin etsiä Linux-järjestelmälle GNOME-työpöytä-ympäristössä toimivaa ER-mallinnustyökalua, mutta Dia -sivuston Linux-linkki ei toiminut, enkä löytänyt vastaavaa Linux-mallinnustyökalua muuta. Varmasti sellainenkin on, tottakai on, joten pitänee jatkaa metsästystä.

Turun AMK:ssa käytettiin tietokantojen suunnittelukurssilla, josta sain kiitettävän nelosen asteikolla 1-5 verkko-pohjaista online-työkalua Lucidchart, josta kyseisellä oppilaitoksella oli ilmeisesti ostettu tarvittava määrä opiskelijakäyttöön lisenssejä. Lucidchart ei ole ilmainen työkalu, joten sitä en voi suositella, yritän pärjätä Dialla. En ole ainakaan toistaiseksi valmis maksamaan mallinnustyökalujen käytöstä, kun ei niille nyt erityisen laajaa tarvetta ole, etenkin kun edessä on pari perusmuotoista tietokantakurssia nyt alkavalla kevät-lukukaudella 2020.

About Jere Sumell

Graduated in February 2017 at the degree program of Bachleor of Business and Administration in Information Technology at Turku Univerity of Applied Sciences. At the end of the last semester I started to be a sole trader for my private projects and I'm officially taking public action in Politics through the Left Alliance in Finland. I'm the member of the Left Alliance Educational Division. I did the takedown my current business activities at the 31.5.2018 (Mostly responsive web developement orders based on CMS-solutions was the works some enterpeurers ordered from me.) I'm article writer in my Computer -related blog @ Wordpress. My first appearance at Wordpress blogs was our IT-student team blog called "The Gr8 Tigers".
This entry was posted in Blogi, Internet, Koulutus, Linkkivinkki, Linux, Matematiikka, nettivinkki, Ohjelmat, Ohjelmointi, Tietokannat, Windows, Yritys. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s