Bisnes vireillä

Lähdetäänö tekemään bisnestä vai heti?

Olen tietojenkäsitelyn tradenomi ja pyrin akateemiseen tutkintoon lähinnä hakien maisteritutkintoot lisä-aikaa bios se vain “herralle” sopii.

Mikä minä olenn MAC – Spoofinggia harrastaneena, kuin paska llätti tyhjään huoneeseen: Pakko olisi saada, kuten kirjoitin väittelyni. Ei se ole turhaa, vaikka kuinka pistäisin sen läpi.

About Jere Sumell

Graduated in February 2017 at the degree program of Bachleor of Business and Administration in Information Technology at Turku Univerity of Applied Sciences. At the end of the last semester I started to be a sole trader for my private projects and I'm officially taking public action in Politics through the Left Alliance in Finland. I'm the member of the Left Alliance Educational Division. I did the takedown my current business activities at the 31.5.2018 (Mostly responsive web developement orders based on CMS-solutions was the works some enterpeurers ordered from me.) I'm article writer in my Computer -related blog @ Wordpress. My first appearance at Wordpress blogs was our IT-student team blog called "The Gr8 Tigers".
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

11 Responses to Bisnes vireillä

  1. Masa says:

    Tämäpä mielenkiintoinen kirjoitus. Kaikkea en ihan ymmärtänyt, eli bios:n toimintaa en tunne. Onko joku tietoturvajuttu?

    • Jere Sumell says:

      No MAC Spoofing tarkotitaa koneen fyysisen osoitteen sekoittamista, jotta kukaan ei voi jäljittää koneen fyysistä sijaintia. Jotkut langattomat verkkoreitittimet alustaa MAC-osoitteen jo ennen käyttöjärjestelmän latauksen aloittamista.

      Minulla kävi mielessä, että jos MAC-huijauksen tekisi jo koneen käynnistysvaiheessa ennen kuin käyttöjärjestelmä lähtee latautumaan, niin voisi saada itselle paremman tietoturvan. Kyllä siitä maisteritutkinnon saisi, tai jopa tohtori-opinnäyteväitöksen, jos tietojenkäsittelyä jatkaisi, mutta hain Kauppakorkeakouluun ensi syksyksi kaksi vuotta kestävään Työ-informatiikan maisteritutkintoon AMK-todistuksellani. Vähemmän teknologiaa, ja enemmän työpolitiikkaa.

      Koneen aloitusvaiheeseen pääsee käsiksi oman ohjelman avulla, jos kirjoittaa ohjelman matalan tason konekielellä.

  2. Masa says:

    Ihan hyvä juttu varmasti, jos sillä saa vaikka anonyymisti käytettyä internettiä, nykyään kun kerätään kaikkea dataa ja seurataan liikeitä netissä. Siitähän saisi varmaan rahaakin, jos bisnesideaksi kehittelee!

    • Jere Sumell says:

      No ei pelkkä MAC-osoitteen huijaaminen takaa anonyymiä netin käyttöä. VPN-palvelimen välityksellä käytetty verkko taasen on melko varma keino saada lisää anonymiteettia verkon käytössä. VPN-palveluntarjoajat mainostavat, esim F-Securen FreedomVPN:ssä, että he eivät edes säilytä lokitiedostoja, kun niitä vissiinkään edes lain mukaan ole pakko säilyttää, niin sama mitä rikoksia netissä tekee, jos liikenne kulkee VPN:n kautta. Sitten vielä, jos on huoneen nurkassa oma VPN-palveliln, jos ei luota netissä muihin palveluntarjoajiin, poliisit soittaa ensin palvelimen ylläpitäjälle ennen kotietsintöjä, jos ne epäilee jostain rikoksesta ja siinä vaiheessa voi tuhota kaiken todistusaineiston, niin vaikka poliisit tulisi takavarikoimaan palvelimen, ei ole näyttöä mistään.

      Kyllä on käynyt mielessä, että jos suunnittelisi MAC-Spooferin, joka sekoittaa osoitteen jo ennen käyttöjärjestelmän latauksen käynnistymistä, niin kyllähän siinä Yhdysvaltoihin lähdetään ihan fyysisesti lisenssoimaan ohjelmaa laitevalmistajille, ni kyllähän se ihan hyvä bisnes olisi, kun saisi kaikista tehtaalta maailmalle lähtevistä tietokoneista hyvät lisenssimaksut, sama idea, millä Microsoft tienaa mielettömästi.

      • Kari says:

        Kuulostaa hienolta, toivottavasti saat sen tehtyä. Jos toimii, niin varmaankin kannattaa hakea patentti, niin saa lisenssituloja rutkasti. Voisi ehkä yhdistää sen Markus Janssonin kehittelemään Juxor -salaustyökaluun, jolla voisi vielä salata kaiken tiedon turvallisesti.

      • Kari says:

        Ei se tainnutkaan olla Juxor, mutta joku vastaava nimi sillä tietoturva-asiantuntija Janssonin suunnittelemalla salausohjelmalla oli. Liekö hänellä itsellään käytössä, kun poliisi oli päässyt muokkaamaan tietokoneen tiedostoja.

      • Jere Sumell says:

        En tiedä Janssonin järjestelmästä, mutta voi hyvinkin olla. Ei se sitten kovin hyvä salausjärjestelmä ole, jos poliisitkin on päässyt liikennettä nuuskimaan. Kyllähän niitäkin koko ajan kehitellään kaikenlaista salausjärjestelmää. Suomessakin on Helsingin pörssissä noteeratulla SSH Communication Securitylla oma tietoturvatuote, joka pitäisi olla lupaava, mutta jostain syystä osake kyntää alati pohjalukemissa.

  3. Kari says:

    Niin ei siinä taida paljon suojaukset auttaa, jos poliisi on päättänyt tiedostoja koneella muutella, että saadaan todisteita ja syyte perään. Joillain ns atk-liikkeilläkin voi olla sopimukset poliisin kanssa, että huollettaviin koneisiin asennetaan vakoiluohjelmat tai “todisteet” valmiiksi.

    • Jere Sumell says:

      Joo, no tuokin ihan totta. Tavallisen pulliaisen, jolla ei ole erityisempää IT-kokemusta, pystytään aika hyvin jäljittämään kotikonsteinkin ja nuuskimaan paketteja, jotka on liikenteessä. Turussakin noita ATK-huoltoja on lopettanut paljon, mutta jos itse pitäisi pystyssä selllaista, en tekisi poliisin kanssa mitään sopimuksia välttämättä. Monet noista ATK-huoltojen perustajista voi itsekin olla nk. red-hat-tyyppejä.

      En ole koskaan itse vienyt tietokonetta ATK-huoltoon, koska olen ala-asteelta lähtien korjannut omat koneeni niin rauta/kuin softa-puolellakin, ja sitten alkoi kertymään asiakaskuntaa, kun korjasin lähipiirin ja luokkakaveriden tietokoneita ja vastineeksi sain sitten jotain pelejä kopioiduksi itselle joskus. Rakensin ensimmäisen oman klooni-PC:ni ala-asteikäisenä, ja pääsin ala-asteelta 1996-1997 tienoilla, mutta jo monta vuotta ennen PC-kokemukseni alkoi, kun velipuoleni harrasti PC-tietokoneita Amigan jälkeen. Hän osti kloonikoneen rikkaasta yrittäjäperheestä olevalta kaveriltaan, joka oli rakentanut sen Turun Komponenttikeskuksen osista, ja he harrasti yhdessä sitä PC-puolta tosi aikaisessa vaiheessa. 5,25 tuuman lerput olivat niissä koneissa pääasiallinen tallennusmedia.

      Olisi ollut varmaan tekniikan osalta rahkeita perustaa ATK-huolto vaikka jo 1997, mutta olen työläisperheestä, eikä minulla ollut mitään tajua bisneksen pyörittämisestä, eikä algoritmisestä ajattelusta, kun saatoin kysyä tyhmänä vielä ylä-asteen yhdeksännella luokalla, että “Mikä on osake?” ja vaikka tein pieniä ohjelmia BASIC-kielellä jo ala-asteella, kun kiinnostuin Turun silloisessa lähiössä sijaitsevan kirjastoni ainoasta lasten osastolla olleesta Walt Disneyn lapsille suunnatusta ohjelmointikirjasta. En yhtään epäilisi, jos se olisi koko genren ensimmäinen, tai ensimmäisiä, nythän koodaus on jo peruskoulun opetussuunnitelmissa kirjattuna, ja kirjoja on monia lapsillekin suunnattuja. Aloitin tietoliikennetekniikkaharrastuksen 1996, ja isäni kehoitti minua silloin perustamaan vaiikka toiminimen, jonka kautta tekisin vaikka yrityksille kotisivuja, kun hän havahtui siihen, että vietän kaiken aikani tietokoneen ääressä, ja illat ja yöt verkossa, kun Turun puhelimen taksa oli, että yhden sykäyksen hinnalla sai olla ilta seitsemästä aamu seitsemään netissä, mutta en ollut kiinnostunut yritystoiminnasta. Isäni jollain entisellä työkaverilla oli juuri perustettu pieni kotisivufirma world-wide-webin alkuvuosina. En tiedä, mitä hän nykyään tekee. Voi olla, että rikastui pörssissä ensimmäisen teknologiabuumin aikana.

      Ylä-asteella jaoin pimeän tietokoneharrastuksen parhaan kaverini kanssa, jonka ensimmäinen PC oli hänen setänsä valmistama Klooni-PC, ja jaoin hänen kanssaan Quake-verkkoräiskintäpeli-kokemuksen. Se oli tavallaan kulta-aikaa, vaikka yhteydet oli todella hitaat.

      Olen kuitenkin tyytyväinen, että nykyisin olen kartalla ihan koulutuksenkin kautta alasta, ja ymmärrän ohjelmistokehityksen ja tietoliikennetekniikka-harrastus on jatkunut näihin päiviin, ja jatkuu loppuun saakka. Ei harmita lainkaan, että en rikastunut ensimmäisessä IT-buumissa.

      • Kari says:

        Toki on hyvä, että on perillä tekniikasta. Ei sitten tule heti huijatuksi. Vaikea sitä sopimusta on olla tekemättä taikka lupaa antamatta viranomaisille, jos muuten firmasta “löydetään” joku verorikos tai sovitaan pankin kanssa lainojen irtisanomisesta. Eikä niitä pahuuksia kaikkiin koneisiin asenneta, vaan niihin jotka täytyy saada pois pelistä. Nato-kriitikot ja ydinvoima-kriitikot ja pankkeja tutkivat on listalla ja käskyt tulee Supolta ja heille ulkomailta.
        Monelle atk-firmalle lopettaminen johtuu siitä, että globalisaatio ja riistäminen on tehnyt työstä kannattamatonta. Korjaamisen sijaan ihmiset pakotetaan lähettämään rahat veroparatiisiin ja ostamaan uuden koneen, eikä vanhaa saisi korjata.

      • Jere Sumell says:

        Joo, tietokonepuolen asiat on ihan mukavaa pitää harrastuksena, ja mahdollisesti keskittyä laajempiin kokonaisuuksiin elämässä? Se on yksi syy, miksi haluan jättää maisteriopinnoissani teknologian vähemmälle, kun hain Kauppikseen täällä kotikaupungissani Turussa AMK-todistuksellani.

        Kyllähän se niin on, että viranomaiset kykenee aika laajalti vaikuttamaan haluamallaan tavalla IT-yritystenkin toimintaan, jollei muulla, niin muuttamalla lainsäädäntöä. Tämä asia lienee loppuun pureskeltu.

Leave a comment