Prosessorin toimintatekniikasta

Nykyaikaisten ihan arkikäytössäkin käytössämme olevat mikrotietokoneet toimivat kahden tilan periaatteella, ja tämä nykytietokoneen toimintamuoto havaittiin ensimmäisen kerran 1940 -luvulla von Neumann -koneiden myötä.


Mitä tulee tietojenkäsittelyn matematiikan aivan ydinasioihin, Englantilainen George Boole, joka vaikutti 1600 – luvulla, on noussut sittemmin arvoon arvaamattomaan kehittämänsä Boolen Algebran ansiosta.


Tietokone on hyvinkin tylsä laite, tai oikeastaan tyhmä: Tietokone itse ei kykene tekemään mitään yksinään, vaan se on ohjelmoitava suorittamaan tehtäviä, ja ohjelmia, eikä se tee mitään, mitä se ei ole ihmisen toimesta ohjelmoitu tekemään.


Alhaisen konetason mikro-ohjelmointikielellä ohjelmoitu C-kääntäjä on Intelin tai AMD:n tehtaalla, niitä monia muita prosessorivalmistajia olekaan maailmassa, niin C-kääntäjä on poltettuna prosessorin arkkitehtuuriin sopivaksi ohjelmoituna piiriin kiinni tehtaalla (ROM-muisti), jotta se osaisi tietokoneen käynnistymisen jälkeen ymmärtää ihmisen ohjelmoimia ja kääntämiä ohjelmia, joita tietokoneen muistissa sijaitsee, esimerkiksi käyttöjärjestelmän ajoon käyntiin lähteminen tai sen ajaminen ja suorittaminen.


Nykyaikaiset mikroprosessorit koostuvat miljoonista transistoreista, ja ne käsittelevät ainoastaan Positiivisia binäärilukuja nollaa ja ykköstä. Prosessori kykenee suorittamaan ainoastaan yhden käskyn kerrallaan, ja Prosessorin kellotaajuus sääntelee sen, kuinka nopeissa sykleissä emolevyyn liitetty Prosessori lähettää sähköimpulsseija emolevyn väyliin. Mitä nopeampi kellotaajuus prosessorissa on, sitä lyhyemmät katkot käskyjen lähettämisessä on. Käytännössä nykyiselläänkin kotimikrotietokoneet omaavat jo melko suorituskykyiset kellotaajuudet prosessoreissa, ja samaten myös muut älylaitteet, kuten älypuhelimien ja älytelevisioiden prosessorit.
Yhteenveto Prosessoritekniikasta

  • Prosessori koostuu miljoonista transistoreista.
  • Prosessori on liitetty tietokoneen emolevyyn, josta se lähettää laskennan tuloksena sähköä emolevyn väyliin ja eteenpäin.
  • Tehtaalla Poltettuna Prosessorin arkkitehtuuriin sopiva C-kääntäjä ROM-muistiin (Alhaisen konekielen tasoinen mikro-ohjelma)
  • Prosessori osaa käsitellä ainoastaan Positiivisia lukuja 0 ja 1.
  • Prosessori kykenee suorittamaan ainoastaan yhden käskyn kerrallaan.
  • Prosessorin kellotaajuus vaikuttaa syklin aikaviiveeseen, kuinka tiheään tahtiin Prosessori suorittaa käskyjä. Mitä suurempi kellotaajuus on, sitä lyhyemmät viiveet käskyjen lähettämisen välissä.

About Jere Sumell

Graduated in February 2017 at the degree program of Bachleor of Business and Administration in Information Technology at Turku Univerity of Applied Sciences. At the end of the last semester I started to be a sole trader for my private projects and I'm officially taking public action in Politics through the Left Alliance in Finland. I'm the member of the Left Alliance Educational Division. I did the takedown my current business activities at the 31.5.2018 (Mostly responsive web developement orders based on CMS-solutions was the works some enterpeurers ordered from me.) I'm article writer in my Computer -related blog @ Wordpress. My first appearance at Wordpress blogs was our IT-student team blog called "The Gr8 Tigers".
This entry was posted in Aktivismi, Historia, IoT, Kieli, Konekieli, Koulutus, Matematiikka, Ohjelmat, Ohjelmointi. Bookmark the permalink.

Leave a comment