Suojaa yksityisyytesi verkossa

Näinä päivinä, vaikka yksityisyyden suoja onkin mennyttä, on silti mahdollista tehdä jotain oman yksityisyyden parantamiseksi verkossa. Kerron aluksi tarinan, jonka jälkeen teen vähän listaa sen suhteen, mitä voi tehdä oman yksityisyyden parantamiseksi verkossa. Ensin tarinaan.

Osallistuin koulussa Tiikerimessuille näytteille –asettajana ja opiskelija-ja nykyinen Facebook –kaverini, joka harrastaa verkkotekniikkaa, näytti, kuinka minkä tahansa koneen verkkoliikennettä voi seurata reaaliajassa. Hän näki kaiken verkkoliikenteen käyttäjätunnuksia ja salasanoja myöden. Jo aiemmin olen törmännyt verkkoliikenteen kuunteluteemaan tietoturvapäivänä demotilaisuudessa, jossa hakkeroitiin Windows XP –konetta näytiksi. Tein myös videon siitä Vimeo –kanavalleni:

Tiedän myös palvelimen ja verkkopalvelun ylläpitäjän aseman sen suhteen, mitä tietoa hänellä on asiakkaistaan. On totta, että vaikka ei omistaisi Google –tiliä, tai edes sähköpostia siellä, isot ja suositut palvelut, joiden käytöltä on lähes mahdotonta välttyä, jos käyttää nettiä, tietävät halutessaan yksittäisestä käyttäjästä kaiken. Ja lopulta jos ajattelee, kaikki Internetin palvelupyynnöt menevät Internetin juuripalvelinten kautta lopulta. Helmikuussa 2013 maailmassa oli 13 juuripalvelinta. Ja kaiken lisäksi esimerkiksi Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulla NSA:lla on uutisoinnin mukaan pääsy suoraan näihin palvelimiin, jos olen käsittänyt oikein.

Viimeistään tänään olisikin ajankohtaista ottaa oma yksityisyys vakavasti, vaikka peli onkin osittain jo menetetty ja monella käyttäjällä, ja jopa vanhan koulukunnan IT – ammattilaisella on suljetut ovet moneen yritykseen. Yritänkin listata tähän seuraavaksi joitain verkko -yksityisyyttä parantavia näkökohtia.

  1. Surffaa verkossa Virtuaali –koneeseen asennetun järjestelmän kautta ja säädä asetukset kuntoon.

Olen kuullut, että jos ”jäädyttäisi” ruudun virtuaalikoneessa, nettisurffailu ei ainakaan näkyisi ulospäin. No, nettisurffailuhan on ainoastaan yksi osa verkon käyttöä. En ole varma ruudun jäädyttämisestä virtuaalikoneessa, toimiiko se. WMWare on ehkä maailman suosituin virtuaalikone –ohjelmisto.

  1. Oletko tutustunut Virtual Private Network –sovelluksiin? VPN on virtuaalinen erillisverkko, lue artikkelit Wikipediasta suomeksi ja englanniksi.
  2. Kun kaverini näytti verkkoliikenteen kuuntelun käytännössä, pistin merkille, että hän näki ainoastaan suojaamattoman yhteyden läpi kulkevan liikenteen, ei suojatun yhteyden. On olemassa myös ilmaisohjelmia, jotka lähettävät kaiken liikenteen suojatun yhteyden läpi. Tässä yksi linkkilista tämänkaltaisista ohjelmista. Ilmaiset VPN –ohjelmistot.
  3. Jos olet tutustunut joskus torrent –jakelua harrastaviin tahoihin, olet varmaan lukenutkin myös maksullisista yksityisyyden suojaamis-, VPN –palveluista, jotka eivät pidä logia käyttäjien tiedoista. Linkki mahdollisesti tulossa.
  4. TOR –verkko on suunniteltu vapaan ja anonyymin verkon, identiteetin suojaa parantavaan verkon käyttöön. Kulkeehan kaikki verkkoliikenteesi TOR –yhteyksien läpi jo?

Lisään mahdollisesti jatkossa linkin WMWaren nettikauppaan, ja päivitän tarpeen vaatiessa lisää informatiivisia ja aiheeseen liittyviä kommentteja ja linkkejä tähänkin artikkeliin. Kommentteja ja mielipiteitä otetaan vastaan.

About Jere Sumell

Graduated in February 2017 at the degree program of Bachleor of Business and Administration in Information Technology at Turku Univerity of Applied Sciences. At the end of the last semester I started to be a sole trader for my private projects and I'm officially taking public action in Politics through the Left Alliance in Finland. I'm the member of the Left Alliance Educational Division. I did the takedown my current business activities at the 31.5.2018 (Mostly responsive web developement orders based on CMS-solutions was the works some enterpeurers ordered from me.) I'm article writer in my Computer -related blog @ Wordpress. My first appearance at Wordpress blogs was our IT-student team blog called "The Gr8 Tigers".
This entry was posted in Internet, Turvallisuus, Virtualisointi, Yritys. Bookmark the permalink.

Leave a comment